Upasteurisert melk og farene knyttet til dette (2023)
I Norge er det ikke lov å selge upasteurisert melk til forbrukere. Upasteurisert melk betyr at melken ikke har blitt varmebehandlet. Upasteurisert melk blir gjerne kalt rå melk. Kommersiell salg av melk i Norge må gjennomgå en pasteurisering ved minimum 72 °C i 15 sekunder for å inaktivere eventuelle sykdomsframkallende bakterier.
I et doktorgradsprosjekt nylig utført i Norge er det funnet risiko forbundet med å drikke upasteurisert melk som er produsert på norske gårder. Det ble funnet både Listeria monocytogenes, Campylobacter spp. og Shigatoksin-produserende E. coli (STEC) både direkte i tankmelken og i miljøprøver. Både Campylobacter og STEC kan forårsake sykdom hos mennesker selv ved inntak av et fåtall bakterier. Listeria monocytogenes kan forårsake alvorlig sykdom spesielt for mennesker med nedsatt immunforsvar, eldre, barn og gravide. I utenlandske meieriprodukter er det også fare for tilstedeværelse av Salmonella i upasteuriserte meierprodukter, men grunnet lav forekomst av Salmonella i norske dyrebesetninger, er det lav risiko for dette i Norge.
Les mer om Listeria, Campylobacter og E. coli (STEC).
Referanser
https://www.nmbu.no/forskning/disputaser/pressemeldinger/node/46711