Endring i Listeriaregelverket

Viktig informasjon til matprodusenter
Mattilsynet har sendt ut et høringsforslag om endring i forordning (EF) nr. 2073/2005 (Endring av næringsmiddelhygieneforskriften, forordning (EF) 2073/2005 om Listeria monocytogenes i spiseferdig mat ), som innebærer strengere krav til dokumentasjon av Listeria monocytogenes i spiseferdig mat.
Matprodusenter må kunne dokumentere at bakterieveksten holder seg under 100 kde/g gjennom hele holdbarhetstiden. Hvis de ikke kan dette, gjelder kravet om "ikke påvist" Listeria monocytogenes i hele holdbarhetstiden. Dette innebærer at produsenter må trekke produkter fra markedet dersom det påvises Listeria og de ikke kan dokumentere veksten, selv om forekomsten av bakterien i produktet er svært lav.
Bakgrunnen for endringen er en økning i tilfeller av listeriose i EU og Norge. Det tradisjonelle alternativet med testing av batcher før utsendelse har vist seg å være mindre sikkert enn tidligere antatt. EU-kommisjonen ønsker derfor økt fokus på vitenskapelig dokumentasjon, som belastningsstudier og modellering, for å sikre at spiseferdige produkter ikke utgjør en helserisiko.
Hva betyr dette for din bedrift?
Dersom du produserer spiseferdig mat, bør du:
- Gjennomføre matematisk modellering og/eller belastningsstudier for å dokumentere veksthastigheten til Listeria og sette listeria-holdbarheten til ditt produkt
- Sikre at produkter oppfyller nye krav slik at Listeria ikke vokser til mer enn 100 kde/g i løpet av holdbarhetsperioden
Vår ekspertise innen mattrygghet, belastningsstudier og regelverk kan hjelpe deg med å forstå de nye kravene og implementere nødvendige tiltak. Vi kan bistå med risikovurderinger, matematisk modellering, akkrediterte belastningsstudier i henhold til EU-krav og utforming av dokumentasjon for å sikre at din bedrift er godt forberedt før endringen trer i kraft.
Overgangsperioden før endringen innføres i lovverket er satt til 1. juli 2026 – bruk tiden godt og ta kontakt med oss tidlig for å sikre at din bedrift er best mulig forberedt på de nye kravene!
Kontakt
Nasjonalt kundesenter
945 04 161
mat@ftn.eurofins.com
Listeria monocytogenes er en alvorlig matbåren patogen som kan forårsake listeriose, en sykdom med høy dødelighet blant risikogrupper som gravide, eldre og immunkompromitterte. Det er avgjørende å bekjempe denne bakterien gjennom strenge kontrollrutiner og testing for å sikre trygg mat. Eurofins tilbyr en rekke tjenester relatert til Listeria-kontroll.