Høring - Forslag om å slette røykaromaer fra unionslista
I november 2023 ba Mattilsynet om tilbakemelding fra næringen om innspill til konsekvenser ved å ikke bruke røykaroma, og om forlenget godkjenning på ½ år med bakgrunn i risikovurdering gjennomført av EFSA. I risikovurderingen, som ble publisert 16. november 2023, fremkom det at EFSA ikke kan utelukke gentoksisitet for noen av de åtte røykaromaene det ble søkt om regodkjenning for. Europakommisjonen ønsket dermed ikke å fornye tillatelser av røykaroma i mat etter 1. januar 2024.
Nå har Mattilsynet publisert høring, datert 26.06.24, forslag om å slette røykaromene SF-001 til SF-010 fra Unionslista.
I høringen står det:
Det er i praksis begrensende muligheter for å påvirke innholdet i gjennomføringsforskriften og høringen gjennomføres hovedsakelig av informasjonshensyn. ( … ) Med bakgrunn i mulig genotoksisk helsefare, har KOM og Medlemslandene (MS) besluttet å forby røykaroma. Det er likevel bestemt å gi overgangsordning på henholdsvis 2 og 5 år, avhengig av produktkategori.
Produkter som har fått forlenget bruk av røykaromaene fram til 1. juli 2029 er produkter i;
- kategori 1.7 - ost og osteprodukter,
- kategori 8 – kjøtt,
- kategori 9.2 - bearbeidet fisk og bearbeidede fiskerivarer, herunder bløtdyr og krepsdyr, og
Alle andre næringsmiddelkategorier vil kunne bruke røykaroma fram til 1. juli 2026.
( … )
Norske myndigheter setter spørsmål ved om dette gir tryggere mat ved at PAH-inntaket vil kunne øke i den norske befolkningen.
( … )
Endringer i regelverket, som sletter røykaromaene SF-001 til SF-010, vil mest sannsynlig føre til at røykaroma blir erstattet av røyking,- hvis ikke det ikke blir utviklet nye røykaroma, som ikke er genotoksisk.