JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Food & Feed Testing >> Nyheter >> Endring i rapportering av betakaroten-verdier

Endring i rapportering av betakaroten-verdier

Sidebar Image

Kjære kunde,

Vårt utførende laboratorium av vitaminanalyser, Eurofins Vitamin Testing Denmark AS, har nå endret hvordan de rapporterer verdier for betakaroten. Dette gjelder kodene A7270, A7271, DJA17 og DJBGE. I stedet for å oppgi kun «all-trans-betakaroten» vil hver kode ha følgende tre parametere:

  • all-trans-β-karoten (akkreditert)
  • cis-β-karoten (ikke akkreditert)
  • sum β-karoten (ikke akkreditert)

Betakaroten som også er kjent som pro-vitamin A, er et karotenoid som har 2 stereoisomerer: cis β-karoten og all-trans-β-karoten. Disse to komponentene har ikke samme biotilgjengelighet. US Institute of Medicine bruker ekvivalenten retinolaktivitet (RAE) når de referer til daglig referanseinntak:

1 µg RE = 1 µg retinol

1 µg RAE = 2 µg all-trans-β-karoten fra kosttilskudd

1 µg RAE = 12 µg av all-trans-β-karoten fra mat

Merk at RAE er definert ut i fra all-trans-β-karoten, som tidligere var den eneste verdien som ble rapportert med kodene A7270, A7271, DJA17 og DJBGE. I tillegg til å ha en næringsverdi, kan betakaroten også virke som et fargestoff. Det er ikke noen internasjonale føringer for hvordan man omregner betakaroten til vitamin A. RAE er kun et eksempel på hvordan man kan gjøre dette.

Husk alltid å ta hensyn til fettinnhold når du bestiller analyse av betakaroten.

Her er en hjelpetabell:

 

Ingen enzymatisk forbehandling

Enzymatisk forbehandling

Fettinnhold < 2%

A7270 (juice o.l.)

DJA17 (kosttilskudd o.l)

Fettinnhold > 2%

A7271 (melk, melkepulver og margarin)

DJBGE (enkelte planteoljer og premikser)

Hvis du har noen spørsmål, ta gjerne kontakt med oss!

Eurofins Food & Feed Testing Norway AS
09450
mat@ftn.eurofins.com