Utfordringer for korn- og grønnsaksprodusenter som følge av ekstermværet Hans
Etter uvær som "Hans", kan flomvann forurenset med kjemiske stoffer, kloakk og dyreavføring nå korn- og grønnsaksarealer og forurense produktene dine. Derfor er det avgjørende å iverksette tiltak som sikrer at produktene som når forbrukerens bord, er trygge og sunne.
Noen områder er så sterkt berørt av ødeleggelsene, at korn og grønnsakene ikke kan høstes og brukes som mat. Der det likevel er mulig å høste avlingene, er det viktig å ta hensyn til følgende faktorer:
- Type avling som er berørt
- Hvordan den er påvirket av forurensning
- Planlagt bruk eller anvendelse
Mattilsynet presiserer at hvert ledd i produksjonskjeden har en individuell plikt til å evaluere om produktet er egnet for salg som mat. Dette gjelder spesielt for grønnsaker som normalt konsumeres rå, for eksempel salat. Når det gjelder grønnsaker, som skal skrelles eller varmebehandles, kan det være nødvendig å gjøre andre vurderinger. Samme gjelder for korn og kornprodukter.
Det kan være aktuelt å revidere prøvetakingsplanen for dine produkter. Spesielt med tanke på potensielle skadelige bakterier eller kjemiske farer som kan ha kommet i kontakt med produktene. En utvidet prøvetakingsplan i en periode kan gi deg den innsikten du trenger for å kunne ta informerte beslutninger om produktets egnethet for konsum, basert på faktorer som korn-/grønnsakstype, forurensningsgrad og forventet anvendelse.
Bakterier som kan være aktuelle
-
E. coli: En indikator på forurensing med tarmbakterier
-
Salmonella: Kan føre til alvorlige mageproblemer
-
Listeria monocytogenes: Kan forårsake alvorlige infeksjoner, spesielt hos sårbare grupper
-
Campylobacter: Overlever godt i vann og lav infektiv dose
-
Yersinia enterocolitica: Svin er bærer av stammer som kan gi sykdom, utbrudd knyttet til salat er rapportert
- Bacillus cereus: Sporedannende bakterie som kan gi oppkast og diaré
Kjemiske farer som må vurderes spesielt:
- Mugg og mykotoksiner – høy fuktighet gjør at korn og kornprodukter er ekstra utsatt for muggvekst.
Les mer her - PFAS - transporteres via vann og områder som vanligvis ikke har høyt innhold av PFAS kan ha fått tilført dette under en flom.
Les mer her - Tungmetaller – under en flom kan flomvann transportere tungmetaller fra forurensede områder til jordbruksområder.
Les mer her
Mattilsynet har laget veiledning om fôr, forurensede grasarealer og skadde rundballer i forbindelse med ekstremværet Hans, les mer her.
Her er Mattilsynets hygieneregler for trygg produksjon av frukt, bær, grønnsaker og korn.
Samarbeid med oss
Vårt ekspertteam er klare til å veilede deg rundt valg av mikrobiologiske analyser og farevurderinger i forbindelse med flommen. Sammen kan vi sikre at dine produkter er i samsvar med Mattilsynets retningslinjer og forbrukernes forventninger.
09450
mat@ftn.eurofins.com