Fareanalyse - HACCP
Hva er en fareanalyse / HACCP?
Fareanalysen er en metode som benyttes for å finne ut hvilke farer det er særlig viktig å ha kontroll med i forbindelse med produksjon av næringsmidler. HACCP står for Hazard analysis and critical control points som oversatt til norsk er "Fareanalyse og kritiske styringspunkt".
Det er et krav at alle som produserer mat gjør en vurdering av aktuelle farer i sin bedrift. I fareanalysen skal det foretas en vurdering av farer knyttet til produksjonen og finne ut hvilke tiltak som skal igangsettes for å kontrollere farene.
HACCP-arbeidet fører til et dokument, selve fareanalysen, som jevnlig skal revideres og oppdateres. Det er viktig at fareanalysen er et levende verktøy som brukes aktivt i den daglige driften. I arbeidet med HACCP er det en del forarbeid før man kan begynne på de 7 HACCP-prinsippene. Grunnforutsetninger kan defineres som alle rutiner som legger grunnlaget for god hygiene og produksjon av trygg mat.
Vi har laget e-læringskurs om HACCP, både en innføring i HACCP og et kurs for viderekommende
Mer informasjon om HACCP
Det står mye om HACCP og fareanalyse på nettet, og gode kilder til mer informasjon er for eksempel:
- Lovverket definerer kravet til fareanalyse, og står beskrevet i Næringsmiddelhygieneforskriften
- Mattilsynet sine sider, der de både har egne saker om HACCP, i tillegg til en veileder som heter "Rutiner for trygg mat - en innføring i internkontroll og HACCP".
- HACCP-prinsippene baserer seg på Codex alimentarius' "General principles of food hygiene", hvor hele grunnlaget for HACCP står beskrevet, samt de 7 trinnene i HACCP.
- De ulike mattrygghetsstandardene har også krav knyttet til HACCP for bedrifter som skal sertifisere seg eller er sertifiserte, slik som BRCGS, FSSC22 000, IFS og SQF.
Hvordan kan vi bistå?
Våre konsulenter har lang erfaring med HACCP, både praktisk erfaring fra arbeid i ulike næringsmiddelbedrifter og ved gjennomførte oppdrag for kunder. Vi bistår våre kunder med opplæring i HACCP, gjennomgang av fareanalysen, oppsett av fareanalyse og vi kan bistå med rådgivning på veien fra HACCP til prøvetakingplan.
Vi tilbyr:
- Bedriftsinterne kurs om HACCP - det kurset vi holder mest for kunder er nettopp kurs om HACCP.
- Oppsett av en fareanalyse, hvor vi sammen med kunde gjennomgår flytskjema, prosesstrinnene, avdekker farer og utfører risikovurdering og identifiserer potensielle kritiske styringspunkt
- Gjennomgang av fareanalyse og hjelp til oppdatering
- Oppsett av prøvetakingsplaner
- Å fungere som innleid kvalitetsleder på heltid eller deltid - med bedriftens HACCP arbeid eller andre oppgaver som tilfaller kvalitetsleder
Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat, for å avdekke ditt behov slik at vi kan finne ut hvordan vi kan bistå deg på best mulig måte.
Food Consulting
Mattrygghetskonsulenter
+47 480 66 771
foodconsulting@ftn.eurofins.com