Allergenhåndtering
Matvareallergier har blitt en stor helserisiko i samfunnet. Selv om kun et fåtall av oss er allergiske, kan en allergisk reaksjon ha store konsekvenser. Derfor er det svært viktig at næringsmiddel-produsenter har god kontroll på alle farer knyttet til allergener, gjennom hele verdikjeden («Supply Chain»), fra råvareinnkjøp til krysskontaminering i egen produksjon og merking av ferdig produkt.
Det er avgjørende å ha god kontroll på grunnforutsetningene, områder som blant annet inneholder opplæring av personell (allergenhåndtering og bevissthet rundt allergener), leverandører, håndtering av råvarer, utstyr og bygg (hygienisk design, ventilasjon, renhold), produksjonsprosess (soneinndeling, lagring), produksjonsplanlegging, regelverk for matinformasjon og dokumentasjon.
Bedriften skal gjøre en risikovurdering av allergenfarene som kan være aktuelle som del av IK-mat og HACCP-planen. Det første som skal gjøres er å identifisere hvilke allergener som er i produksjonsbedriften, og hvilke krysskontamineringspunkter som finnes.
Eksempler på farer
Under er noen eksempler på noen farer som kan føre til økt risiko for utilsiktet kontaminering av et allergen:
- Manglende eller dårlig
- renhold av beholdere
- renhold av produksjonslinje, rørverk, utstyr, tanker, kjeler og produksjonsutstyr
- renhold av produksjonsmiljø (overflater, gulv, vegger)
- dokumentasjon på utført renhold
- renholdsvalidering/verifisering
- separering av varer med ulik allergeninnhold (lagring og oppbevaring i produksjon, kjøkken og lager)
- Manglende opplæring/kunnskap for ansatte innen allergenhåndtering (bruk av klær, hansker, bevegelse mellom ulike produksjonslinjer, bruk av utstyr etc)
- Ufullstendig eller mangelfull merking (etiketter, etikettkontroll, versjonskontroll)
- Manglende endringskontroll i endringer i produksjonsmiljø, utstyr, råvarer og produktspesifikasjon/resept
- Manglende kontroll på
- råvarer og råvareleverandører
- allergener i «rework»
- Uhensiktsmessig vareflyt
- Dårlig ventilasjonssystem
Det er viktig å huske på at krysskontaminering av allergener kan forgå på mange punkter i et produksjonsmiljø, og dette vil derfor variere fra bedrift til bedrift.
Lagring
Oppbevaring og lagring av produkter som inneholder allergener skal være på en slik måte at det ikke kontaminerer produkter som ikke inneholder allergener. Beholdere skal være godt merket, tette og ikke satt på en slik måte at de kan kontaminere produkter som ikke inneholder det spesifikke allergenet - feks å lagre allergener på nederste hylle i stedet for øverste.
Renhold
Effektivt renhold er blant de viktigste delene for å ha kontroll på allergener i et produksjonsmiljø. Rengjøring av utstyr, produksjonslinje og bygg må gjøres på en måte slik at den kan kontrollere og minimere risikoen for krysskontaminering av allergener. Derfor er det svært viktig at renholdsprogrammet er validert, verifiseres jevnlig og at utført renhold dokumenters slik at farene holdes under kontroll. Det er viktig at det settes av nok tid til renhold.
Hva kan vi hjelpe med?
Har dere spørsmål om allergener, eller trenger hjelp til allergenvalidering og verifisering ta kontakt med oss!
Vi kan utføre analyser av allergener.
Referanser:
Mattilsynet: Merking av mat - allergener
Codex, Practice on food allergen management for food business operators
Food Drink Europe, Guidance on Food Allergen Management for Food Manufacturers
University of Nebraska- Lincoln, Food Allergens - International Regulatory Chart Næringsmiddelhygieneforskriften
Matinformasjonsforskriften