Verktøy mot matkriminalitet
Matprodusenter møtes med stadig større krav til kunnskap om hvordan verifisere ektheten av sine produkter og har behov for kunnskap om hvordan redusere risiko for matkriminalitet (matsvindel). Eurofins Food & Feed Testing Norway tilbyr en rekke tjenester for å bistå kunder, leverandører og produsenter i kampen mot matkriminalitet.
Oversikt
I kampen mot matkriminalitet, vil det være viktig å jobbe både forebyggende og benytte analyser for å avdekke potensiell svindel. I det forebyggende arbeidet bør man sette opp en sårbarhetsanalyse (VACCP). Dette kan basere seg på en allerede utført fareanalyse (HACCP), hvor risikoen som vurderes er sårbarhet for matkriminialitet av ulike slag. Lenger ned på siden kan du se forskjellene på HACCP, VACCP og TACCP.
Når det gjelder bruk av analyser, som er siste ledd i å avdekke matkriminalitet, finnes det ulike muligheter. Ettersom matkriminalitet kan utarte seg på flere måter, vil analysene også måtte gjenspeile de ulike typene matkriminalitet. Det kan være behov for DNA-analyser, isotop-analyser og/eller analyser av kjemisk sammensetning, se under "analyser" lenger ned på siden.
Et viktig ledd i forebyggingen av matkriminalitet er åpenhet, og akkurat åpenhet, samt et delingsforum, kan du få i nettverksgruppen om matkriminalitet (som inkluderer 10 årlige nyhetsbrev om matkriminalitet). Det er også mulig å motta nyhetsbrev om relevante saker, i tillegg til at det anbefales å følge med på ulike overrvåkingssider, slik som RASSF (Rapid alert for food and feed safety).
I tillegg kan vi anbefale "Den grønne boka om matkriminalitet": FI Handbook on Food Authenticity Issues and Related Analytical Techniques (kan lastes ned her). Håndboken er skrevet for næringsmiddelbedrifter og er primært rettet mot kvalitetskontroll-ledere som arbeider i matproduksjon og til de aktørene som er involvert i matforsyningskjeden. Boka er skrevet av nesten 50 eksperter innen feltet matkriminalitet og -autentisitet (ektehet), og er et resultat av europeisk samarbeid gjennom det EU-finansierte FoodIntegrity-prosjektet.
Les mer om:
Sårbarhetsvurdering (VACCP)
Fareanalyse (HACCP)
Trusselvurdering (TACCP)
Analyser
Som en viktig del av de risikoreduserende tiltakene i arbeidet med å bekjempe matsvindel, finner man verifiseringsanalyser. Verktøykassen for analyser er stor og vi anvender oss av «verktøykasse for analyser» som inneholder:
- Kjemisk sammensetning: Identifisere og kvantifisere komponenter i produktprofiler; verifisere spesifikasjon
- DNA analyser – Molekylærbiologi: Enzym immunoassay, DNA; Artsbestemmelse mot database (strekkode)
- Isotopanalyse: Geografisk, botanisk, kjemisk opprinnelse av komponenter eller ingredienser
- Profiling (fingeravtrykk); Fingeravtrykk av hele matriksen. Screening for mønster; måler isotopforholdet mellom flere isotoper (13C/12C, 15N/14N og 2H/1H)
Listen ovenfor er ikke endelig og ofte kreves det kombinasjoner av ulike analysemetoder. Det er ofte komplekst å identifisere de beste analysene og det er krevende å tolke analyseresultatene. Derfor har Eurofins Food & Feed Testing Norway utarbeidet et verktøy vi kaller ”360 graders vurdering”.
Kurs
Vi tilbyr en rekke kurs for å bistå hele verdikjeden innen mattrygghet. Gjennom vårt kurs innen matsvindel og sårbarhetsanalyse, og vårt webkurs Food Fraud and Food defence vil bedriften få konkrete verktøy for å vurdere og kartlegge risikofaktorer for å forebygge matsvindel.
Eurofins tilbyr også skreddersydde kurs tilpasset hele eller deler av virksomheten.
Nettverket om matkriminalitet
Selv om analyser kan avdekke noe av dette, er det bare toppen av isfjellet som kommer frem i dagens lys. Nettverksgruppen om Matkriminalitet, som vi drifter som en del av vårt samfunnsoppdrag, er et forum der bedrifter har gode dialoger, deler kunnskap og erfaring, mottar informasjon om emnet, og får veiledning når de starter å jobbe aktivt med forebyggingsarbeidet mot matsvindel.
Les mer om nettverket her.
Verktøy: 360 graders vurdering
I vår ”360 graders vurdering” blir produktkategorier/ grupper/ enkelt råvarer/ etc. vurdert i forhold til risiko. Vurderingen baserer seg på faglitteratursøk, historiske hendelser, nåværende risiko tatt i betraktning produktgruppens tilgjengelighet og etterspørsel, etc. Vurderingen gir et forslag til hvilke analyser som anbefales, med en begrunnelse for valget som er foreslått. Når analyseresultatene foreligger, gjennomgås analyseresultatene og det utarbeides en konklusjon. Rapporten vil bli overlevert i et videomøte for å forklare resultatene og konklusjonen. Det tilbys ulike pakker avhengig av kompleksiteten av produktgruppen/ råvaren – vi har 4 ulike pakker: S, M, L og XL.
Ta kontakt med oss om matsvindel og forebygging
Food Consulting
Mattrygghetskonsulenter
+47 480 66 771
foodconsulting@ftn.eurofins.com