JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Food Consulting >> Matsvindel >> Ulike former for matsvindel

Ulike former for matsvindel

Sidebar Image

Matsvindel/matkriminalitet er et forsettlig tillegg av materiale som ikke bør være i et produkt eller fjerning av materiale som skal være i et produkt for å oppnå økonomisk gevinst. Det er når foretak eller enkeltpersoner utfører bevisste handlinger med det formål å villede kjøpere og oppnå en urettmessig fordel av dette. Det finnes flere ulike former for matsvindel. 

Hvilke varer har historisk vært utsatt for matkriminalitet?

Vi benytter seg av en «topp 10-liste» over produktkategorier som historisk sett er blitt utsatt for matsvindel, og dermed havner produktkategoriene på høyt risikonivå (listen er ikke satt opp kronologisk i henhold til risikonivå):

  • Olivenolje
  • Økologiske varer
  • Melk og meieriprodukter
  • Honning
  • Fisk og annen sjømat
  • Korn
  • Kaffe og te
  • Vin
  • Fruktkjøtt
  • Kjøtt
  • Krydder
  • Vanilje

Fortynning eller erstatning

En vanlig form for matsvindel er fortynning eller erstatning. Olivenolje er et godt eksempel. Dersom du kjøper en flaske olivenolje merket med «extra virgin», kan en form for matsvindel være at oljen egentlig har en lavere kvalitet ved at innholdet er tynnet ut med billigere olje. Produkter som vanligvis testes for autentisitet er krydder, oljer, honning, juice og sjømat.

Kunstig forbedring

Et eksempel på kunstig forbedring er å tilsette farge i paprika for å få den til å fremstå mer tiltrekkende for kunder. I verste fall er det som tilsettes for dette formålet skadelig i seg selv, og kan være en reell mattrygghetsfare.

Bruk av udefinerte eller ubehandlede biocider

Bruk av kloramfenikol, som er forbudt i reker, og ikke oppgi det.

Fjerning av autentiske stoffer

Noen stoffer i råvarer er kostbare, og en form for svindel er å fjerne en del av råvaren uten å informere om dette. Et eksempel er Paprika-oljeresin, der det er blitt avdekket en type svindel der oljeresin trekkes ut av paprika-krydderet og krydderet som resultat vil få en lavere standard.

Forfalsket næringsinnhold/ forfalsket merking

En vanlig form for svindel gjelder merkingen av produktet. Vi vet at mengden varer i omløp som er merket "økologisk" på langt nær overgår mengden som vi vet kan bli produsert utfra områder og bedrifter som diver sertifisert økologisk matproduksjon. Det stiller spørsmålet, hvor mange av varene som er merket økologisk i butikken, er faktisk økologisk?
Forfalsket merking kan også være å deklarerere et produkt som noe annet enn det er og det kan også være å endre holdbarhetsdatoen på et produkt for å få det til å se ut som produktet har langer holdbarhet enn det egentlig har. 

Produksjon av forfalskede produkter

Et produkt som overhodet ikke er i henhold til hva som er lovet. Vær oppmerksom på produkter eller ingredienser som virker for gode til å være sanne.

Etterligninger og stjålne varer

For å opprettholde leveransen, kan enkelte leverandører erstatte normale ordrer med falske eller stjålne varer. Noen ingredienser, som krydder, har hele det svarte markedet.

Ulike former for matsvindel

 

Autentisitetsproblemer er ikke noe nytt, men matsvindel er et nytt sett av kriterier innenfor sertifiseringsstandarder for mattrygghet. Produsenter er ansvarlige for å forstå risikoen i deres forsyningskjede på alle tilsetningsutfordringer for råvarer. Kartlegging av din forsyningskjede og regelmessig autentisitetstesting er et godt sted å starte. Det vil være en bratt læringskurve for alle matprodusenter og leverandører da dette stadig blir mer vanlig.