JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Food & Feed Testing >> Food Consulting >> Holdbarhet

Holdbarhet

Holdbarhet er et veiledende begrep for hvor lenge man kan oppbevare en matvare før den ikke lenger egner seg å spise. Holdbarheten på matvarer bestemmes av blant annet råvarekvalitet, produksjonsmetode, pakkemetode og lagringstemperatur. For å fastsette holdbarheten på et produkt, er det viktig å ta stilling til faktorene som pårvirker produktet - mikrobiologi, kjemiske prosesser og sensorikk. 

Mange typer mat ødelegges av mikroorganismer under lagring, og mikrobiologisk ødeleggelse av mat kan endre lukt, smak, utseende og konsistens på maten. Andre faktorer, som lys, mengde oksygen og temperatur vil bidra til kjemiske prosesser som kan påvirke hvor lenge et produkt holder riktig kvalitet. I tillegg vil sensorikk og hvordan et produkt ser, smaker, lukter og føles over tid være med på å fastsette holdbarheten til et produkt. 

Ved fastsettelse av holdbarhet er begrepene "best før" og "siste forbruksdag" viktige, både med tanke på mattrygghet og i et bærekraftsperspektiv. 

Vi tilbyr oppsett og gjennomføring av holdbarhetsforsøk, tolking av resultater og utarbeidelse av sluttrapport. Vi kan sette opp forslag til analyser, temperatur og tidspunkt for uttak tilpasset ditt produkt.

Ved å kombinere analysesvar med vår fagkunnskap og mange års erfaring, kan vi hjelpe deg med å sette riktig holdbarhetsdato på dine produkter. Dette gjelder både ferske-, vakuum- og gasspakkede produkter. Planlegging og gjennomføring utføres alltid i samarbeid med kunde.

Matsvinnet i Norge skal halveres innen 2030

Matsvinnutvalget har foreslått å halvere matsvinnet i Norge innen 2030. Utvalget har også lagt frem forslag til ny matkastelovgivning.

Les mer her