Optimalisering av analysemetode for totalfett med syrehydrolyse i fiskefôr
Eurofins Food & Feed Testing Norway har i samarbeid med Eurofins Food & Feed Testing Sweden jobbet med et prosjekt for optimalisering av analysemetode for totalfett med syrehydrolyse i fiskefôr. Håndtering av fôret fra prøveuttak til analyse samt innveid prøvemengde ved analyse er faktorer som påvirker analyseresultatene. Vi anbefaler at fiskefôr til analyse av totalfett sendes som hele pellets i fryst tilstand.
Eurofins har utført et prosjekt for optimalisering av vår analyse for totalfett med syrehydrolyse i fiskefôr. Analysen utføres av Eurofins Food & Feed Testing Sweden. I prosjektet har vi sett nærmere på følgende faktorer og effekten av disse på analysert innhold av totalfett:
Prøvehåndtering og kverning:
- Forsendelse av ferdig kvernet eller ukvernet materiale til utførende lab.
- Håndtering og kverning av tint eller fryst prøvemateriale
Analyse av totalfett med syrehydrolyse:
- Effekt av innveid mengde prøve for analyse
- Sammenligning av paralleller
- Re-ekstraksjon av prøve for å bekrefte om alt fettet blir ekstrahert ut
Resultater
Figuren viser variasjon i mengde analysert fett avhengig av innveid mengde prøve og hvordan prøven har blitt behandlet før analyse. Resultatene er oppgitt som gjennomsnitt av to paralleller.
Som det kommer fram av figuren har både ulik behandling av prøvematerialet samt innvekt effekt på resultatene for totalfett. Prøvemateriale som er håndtert i tint tilstand i hele prosessen, fra mottak av prøve til utført kverning, viser lavere resultat for totalfett, enn prøver som er håndtert i fryst tilstand gjennom hele prosessen og helt frem til kverning hos utførende lab umiddelbart før utførelse av analysen. Resultatene viser også lavere analysert fettinnhold i prøvemateriale som er kvernet før forsendelse til utførende lab.
Innveid mengde prøve på 0,8 g sammenlignet mot 1,5 g ga jevne resultater for totalfett. Variasjonen mellom parallellene var imidlertid betydelig lavere ved 1,5 g sammenlignet mot 0,8 g. Det ble også forsøkt å øke mengden innveid prøve ytterligere, men det ble bevist at 1,5 g ga de mest optimale resultatene.
Ved en re-ekstraksjon (med løsemiddel) ble det gjennomført en ny, tilsvarende, ekstraksjon på prøvehylsen med materiale fra første ekstraksjon .
Denne testen viste at alt fett var ekstrahert i første ekstraksjon for alle prøvemengdene, noe som gir en gjenfinning ved første ekstraksjon på 100%.
Diskusjon
Resultatene fra dette prosjektet viser at håndteringen av prøven før analyse har mye å si for sluttresultatet ved analyse av totalfett med syrehydrolyse i fiskefôr. En viktig faktor for varierende resultat for totalfett er fettslipp (lekkasje/utrenning av fett) på veien fra prøveuttak til analyse. Denne faktoren må tas høyde for ved forsendelse og prøvepreparering. Resultatene viser at fiskefôr som holdes fryst fra prøveuttak til analyse får et høyere fettresultat enn prøver som er tint i mellomtiden og som dermed kan ha vært utsatt for fettslipp. Innveid mengde prøve påvirker resultatene og en innvekt på ca. 1,5 g gir mulighet for å analysere en mer representativ prøve enn det som er tilfellet ved lavere innvekt.
Konklusjon
Ved forsendelse av fiskefôr til analyse av totalfett anbefales det at prøvene sendes frosne som hele pellets til analyserende lab. Videre anbefales det at prøvene holdes fryst gjennom hele prosessen helt inntil kverning umiddelbart før analyse. Disse tiltakene vil redusere fettslipp fra produktet under transport, oppbevaring og håndtering. Ved utførelse av analysen anbefales en innveid mengde prøve på 1,5 g for fiskefôr.
Testkoder, forsendelse, prøvemengde
Det er utarbeidet nye pakkekoder for analyse av totalfett i fiskefôr for å sikre en optimal håndtering og analyse av prøver i henhold til de anbefalingene som er identifisert i prosjektet.
Vi anbefaler at fiskefôr sendes fryst og som hele pellets. Pakk prøvene med fryseelementer og legg til rette for en rask forsendelse.
Minimum prøvemengde for analyse av totalfett er 200 gram fôr, optimalt sett ønsker vi at det sendes inn 500 gram.
Ta kontakt med oss dersom du ønsker mer informasjon prosjektet eller om du har spørsmål knyttet til testkoder og innsending av fiskefôr til analyse av totalfett.