Listeria monocytogenes
Listeria monocytogenes er en av de største utfordringene for matvaretrygghet hos produsenter av spiseklar mat. Bakterien kan være årsak til sykdom, og i de mest alvorlige tilfellene er den dødelig for mennesker. Bakterien tilhører slekten Listeria og er en Gram-positiv, kokkoid, ikke-sporedannende stavbakterie som kan vokse både aerobt (med luft) og anaerobt (uten luft). I næringsmidler vokser L. monocytogenes ofte sammen med andre listeria-bakterier, som den ikke-sykdomsfremkallende Listeria innocua. Næringsmiddelbåren L. monocytogenes kan gi opphav til listeriose karakterisert ved systemiske bakterielle infeksjoner og abort.
Vi har effektive verktøy for å påvise L. monocytogenes i produksjonsmiljø og produkter, vurdere vekstpotensialet til bakterien i dine produkter, samt kartlegge forekomst og vurdere forekomsten av såkalte "husstammer" i ditt produksjonsmiljø.
Endring i Listeriaregelverket – viktig informasjon til matprodusenter
Mattilsynet har sendt ut et høringsforslag som innebærer strengere krav til dokumentasjon av Listeria monocytogenes i spiseferdig mat. Matprodusenter må kunne dokumentere at bakterieveksten holder seg under 100 kde/g gjennom hele holdbarhetstiden.