Kornanalyser
Eurofins Food & Feed Testing AS sitt kornlaboratorium analyserer prøver av korn som leveres fra norske kornprodusenter. Analyseresultatene danner grunnlaget for hvilken pris det enkelte kornparti skal ha. Prøvene kommer inn til laboratoriet fra ca. 60 kornmottak rundt omkring i landet.
Vi bistår produsenter, kornmottak, møller og fôrvareindustri med veiledning ved tvil om hygienisk kvalitet eller andre fagspørsmål.
Hvilke analyser kan vi utføre?
-
Hektolitervekt – analysen utføres på alle kornpartier og er et mål på kornets egenvekt
-
Vanninnhold – analysen utføres på alt korn, oljefrø, erter, åkerbønner og lupiner. Basis vanninnhold ved avregning til produsenter er 15 % for korn og erter, og 8 % for oljefrø.
-
Proteininnhold – analysen utføres på hvete. Proteininnholdet har betydning for melets bakeegenskaper sammen med proteinkvaliteten (som er en genetisk bestemt sortegenskap).
-
Falltall – analysen utføres på hvete, rug, spelt og emmer. Falltallet er et mål på stivelseskvaliteten som har stor betydning for melets bakeegenskaper. Høyt falltall betyr at varen kan brukes til matmelfremstilling. Ved lavt falltall må varen brukes til fôr.
-
DON – analysen utføres på havre og potensiell mathvete. DON er forkortelse for deoksynivalenol, et fusariumtoksin som kan dannes i korn, blant annet når det er fuktige forhold under blomstring og i tiden rundt modning og innhøsting.
-
Skjønnsmessig vurdering – analysen utføres på alle varepartier som en del av grunnlaget for avregning til produsent. Prøvene vurderes for skade i vekstsesongen, innblanding av andre arter, forurensning, lagerskade, grønne, brudne og insektsspiste kjerner i matkorn, floghavre, beis etc.
Som en del av det internasjonale Eurofins-nettverket tilbyr vi et bredt spekter av analyser på korn og kornprodukter.
Kontakt
Avd. Korn
+ 47 945 04 279
korn@ftn.eurofins.com