Næringsdeklarasjon
Matinformasjonsforskriften regulerer merking av mat. En næringsdeklarasjon er en oversikt over innholdet av næringsstoffer i produktet og skal gjøre det enklere for forbrukene og sammenligne næringsverdiene i ulike matvarer.
Obligatorisk og utvidet næringsdeklarasjon
Matinformasjonsforskriften angir to ulike varianter for merking. Obligatorisk eller utvidet deklarasjon. Den obligatoriske næringsdeklarasjonen krever at innholdet av energi, proteiner, fett, mettede fettsyrer, karbohydrater, sukkerarter og salt skal inngå. Alt natrium skal oppgis som salt og salt skal beregnes utfra det totale natriuminnholdet (råvarer, tilsetningsstoffer, tilsatt salt).
Utover den obligatoriske næringsdeklarasjonen er det frivillig å angi enumettede fettsyrer, flerumettede fettsyrer, sukkeralkoholer, stivelse og/eller kostfiber (artikkel 30, vedlegg XV). Vitaminer og mineraler kan også angis frivillig, forutsatt tilstrekkelige mengder (artikkel 30, vedlegg XIII).
Dersom matvaren er merket med tilberedningsmåte, kan næringsinnholdet angis per 100 g eller per 100 ml av spiseferdig produkt.
Det er mulig å kalkulere seg frem til obligatorisk deklarasjon. For å sikre at man har kalkulert riktig, anbefaler Eurofins at det gjennomføres analyser for verifisering. Dette for å sikre at oppgitt verdi ikke har større usikkerhet enn 20 % av faktisk verdi (ihht. krav fra Mattilsynet).
Eurofins Food & Feed Testing Norway AS tilbyr analyser ihht. kravene i matinformasjonsforskriften. Vi kan tilby både enkel og utvidet næringsdeklarasjon av dine matvarer.