Steroler
Steroler er en gruppe molekyler med en spesiell kjemisk struktur. Grunnskjellettet er bygget rundt grunnstrukturen vist på figuren. Sterolskjelettet dannes som en sammenfolding av molekylet squalene gjennom en rekke metabolismetrinn.
Ulike steroler at ulike varianter av dette molekylet der det har ulike sidekjeder. Best kjent av alle steroler er Kolesterol. Kolesterol har en viktig funksjon for plastisiteten(fluiditeten) av cellemembraner i animalsk vev. Kolesterol er også viktig som forløper til vitamin D3, ulike hormoner(steroider) og gallesyrer, samtidig som det fungerer i transportmekanismen for å frakte fettsyrer rundt i kroppen. Kolesterol er ikke essensiell, det vil si at kroppen selv kan syntetisere kolesterol.
Planter produserer også en rekke forskjellige steroler. VI kaller dem plantesteroler eller fytosteroler. Disse sterolene likner på kolesterol men har noen andre sidekjeder på molekylet. Plantesteroler har egnskaper at det det reduserer opptak av kolesterol i tarmen og har således kolesterolreduserende egenskaper. Plantesteroler har også helsepåstand i EU for reduksjon av blodkolesterol og redusert risiko for hjerte- karsykdommer. Planter som har naturlig høyt innhold av plantesteroler er kålplanter(korsblomstfamilien), uraffinerte planteoljer, nøtter, bønner og linser, oliven etc. Plantesteroler selges også både gjennom helsekostmarkedet og i anrikede produkter som for eksempel margariner.
Analyse av steroler
Kolesterol og plantesteroler analyseres som TMS derivaterved hjelp av gasskromatografi og detekteres med flammeionasjonsdetektor og kvantifiseres ved hjelp av intern standard(IS). Det finnes forskjellige standardprosedyrer for steroler blant annet NMKL 198:2014 GC-FID method.
Se eksempel på hvordan Eurofins-gruppen kan analysere fytosteroler.