Steroler
Steroler er en gruppe molekyler med en spesiell kjemisk struktur. Det er organiske forbindelser som finnes naturlig i både planter og dyr. Grunnskjellettet er bygget rundt grunnstrukturen vist i figuren. De er en undergruppe av steroider, og som vist på figuren har de en struktur som består av fire sammenkoblede karbonringer med en eller flere hydroksylgrupper. Sterolskjelettet dannes som en sammenfolding av molekylet squalene (polyumettet hydrokarbon) gjennom en rekke metabolismetrinn.
Ulike steroler er basert på ulike varianter av dette molekylskjelettet, der molekylet kan ha ulike sidekjeder. Det mest kjente av alle steroler er Kolesterol. Kolesterol har en viktig funksjon for plastisiteten (fluiditeten) av cellemembraner i animalsk vev. Det er også viktig som forløper til vitamin D3, ulike hormoner (steroider) og gallesyrer, samtidig som det fungerer i transportmekanismen for å frakte fettsyrer rundt i kroppen. Kolesterol er ikke essensiell, det vil si at kroppen selv kan syntetisere kolesterol.
Planter produserer også en rekke forskjellige steroler. De kalles plantesteroler eller fytosteroler. Disse sterolene likner på kolesterol, men har noen andre sidekjeder på molekylet. Plantesteroler har egenskaper som gjør at de reduserer opptak av kolesterol i tarmen og har således kolesterolreduserende egenskaper. Det er registrert en godkjent helsepåstand som er tillat brukt i EU og Norge, som sier at plantesteroler har vist seg å senke/redusere kolesterolinnholdet i blodet og helsepåstanden lyder derfor “Fytosteroler/-stanoler bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet”.
Et høyt kolesterolinnhold er en risikofaktor for utviklingen av koronar hjertesykdom. Denne er hjemlet i “Forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler”. Planter som har naturlig høyt innhold av plantesteroler er for eksempel kålplanter (korsblomstfamilien), uraffinerte planteoljer, nøtter, oliven, bønner og linser etc. Plantesteroler selges også både i helsekostmarkedet og i anrikede produkter som for eksempel margariner.
Analyse av steroler
Kolesterol og plantesteroler analyseres som TMS (TriMetylSilyl) derivater ved hjelp av gasskromatografi (GC), detekteres med flammeionasjonsdetektor (FID) og kvantifiseres ved hjelp av intern standard (IS). Det finnes forskjellige standardprosedyrer for steroler blant annet NMKL 198:2014 GC-FID method
Se eksempel på hvordan Eurofins-gruppen kan analysere fytosteroler.
Kilder: