JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Kjemiske analyser >> Fettanalyser >> Fosfolipider

Fosfolipider

Fosfolipider er en lipidklasse(fettklasse)hvor alle stoffene inneholder fosfor i form av fosfat, derav navnet.

Et fosfolipid er i de fleste tilfeller basert på et glyserolskjelett med fettsyrer bundet i 1 og 2 posisjon, mens en fosfatgruppe er forestret i 3 posisjon. Disse kalles glycerolipider. Fosfatgruppen er igjen oftest forestret til en aktiv sidekjede. Denne aktive sidekjeden angir hva fosfolipidet kalles.  Det finnes også andre fosfolipider som ikke er glycerolipider. Dette kan for eksempel være Sphingolipider, hvor fosfatet er koblet til et sphingosid skjelett.

Vi ser av figuren at sidekjedene er vannløselige og dels ioniske, noe som gir de ulike fosfolipidene ulike egenskaper.

Fosfolipider (PLs) er en klasse av lipider med andre egenskaper enn triglyserider. Fosfolipider er hovedkomponentene i cellemembraner der de arrangerer seg som et lipid-dobbeltlag/doublelayer og danner da en membran. Avhengig av hvilke typer fettsyrer som er koblet til fosfolipidet vil de fysiske egenskapene til fosfolipidet forandres. Fosfolipider er ampifile, og inneholder en hydrofil så vel som en lipofil del. Dette gjør at de er delvis løselige i både vann og fettfase, ofte orienterer de seg i et lag mellom vann og oljefase med påfølgende membrandannelse. 

 

Eksempler på typiske fosfolipider:

Fosfolipider har mange biologiske, nevrologiske og dermed kognitive funksjoner, i tillegg til å inngå i membraner. Fosfolipider, spesielt fra krill, selges som helsekostprodukt for Omega-3 fettsyrer. Fosfolipider finnes i en rekke næringsmidler som egg, kjøtt, raps, peanøtter osv . For eksempel inneholder 100 gram torskefilet ca 2 gram fett, mesteparten av fettet befinner seg i torsken sin cellemembran som består av fosfolipider. 

Av fosfolipidene er fosfatidylcholin det mest vanlige å finne i naturen, blant annet for det har helt spesielle egenskaper. Den polare sidekjeden cholin/kolin på fosfatidylcholin er ikke et vitamin, men har vitaminliknende effekt i både pattedyr og fisk. Inntak av fosfolipider er viktig mhp metabolisme som lipidmetabolisme, karbohydratomsetning og oppbygging av cellestrukturen i kroppen. I tillegg er cholin en essensiell byggesten for acetylcholin som en viktig signalsubstans (nevrotransmitter) i nervesystemet. Cholinmangel kan føre til en rekke ulike mangelsykdommer relatert til hjerte, hjerne, lever og nyre. Imidlertid vil et daglig variert kosthold tilføre kroppen nok cholin.

Fosfolipider har også emulgerende egenskaper og brukes ofte som tilsetningsstoff i produksjon av næringsmidler. Dette kalles ofte for lecitin, E322, og alt av lecitin som brukes som tilsetningsstoffer i næringsmidler er av naturlig opprinnelse.  

Analyse av fosfolipider

Analyse av fosfolipider kan gjøres med ulike teknikker.

Først og fremst må fosfolipidene ekstraheres med et ikke destruktivt, polart, og organisk løsningsmiddel så man sikrer en god ekstraksjon.

Deretter kan man analysere fosfolipider med ulike teknikker som:

  • Tynnskiktskromatografi (TLC/HPTLC)
  • Væskekromatografi (HPLC) koblet mot CAD detektor.
  • Væskekromatografi (HPLC) koblet mot MS detektor.
  • P31-NMR(kjernemagnetisk resonnans P31)

Figuren til venstre viser typisk kromatogram (HPLC-MS) for fosfolipider i morsmelkerstatning.

De ulike teknikkene for analyse av fosfolipider har fordeler og ulemper avhengig av applikasjon og matriks.

Kontakt

Eurofins kan tilby alle overnevnte analyser. Ta ta kontakt dersom du ønsker å vite mer om de ulike analysene

Kontakt oss

Analyse av fett og oljer

Vi tilbyr en rekke ulike analyser for analyse av fett, fettsyresammensetning, fettløselige vitaminer og oksidasjonsprodukter.

Les mer om fettanalyser