JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Analyser >> Kjemiske analyser >> Bestråling

Bestråling av næringsmidler

Sidebar Image

Bestråling av næringsmidler er en metode for å sikre trygge produkter. Krydder er et risikoprodukt med tanke på innhold av uønskede mikroorganismer. I Norge er det tillatt å benytte bestråling av krydder og tørkede urter. Det er ikke tillatt å benytte bestråling for andre produktgrupper da dette kan brukes for å maskere dårlig hygieniske forhold under produksjon av næringsmidlene. Eurofins food & Feed Testing Norway kan tilby analyser for å bekrefte at produktet er gjennomgått ønsket behandling eller for å avdekke ulovlig bruk av stråling.

Hva er bestråling?

Bestråling av næringsmidler er en effektiv metode for å forebygge uønsket innhold av sykdomsfremkallende mikroorganismer og bedervelsesflora, i tillegg til insekter og andre uønskede parasitter. Bestråling kan også benyttes for å utsette modning, eller hindre spiring/groing av grønnsaker som poteter, løk og hvitløk.
Metoden baserer seg på en prosess der matvaren blir utsatt for ioniserende stråling produsert av elektroniske eller radioaktive kilder.

I Norge er det kun tillatt med bestråling av krydder og tørkede urter. Ulovlig bruk av bestråling av visse næringsmidler kan forekomme ved import fra tredjeland. Det er mulig å analysere matvarer for å verifisere at produktet er bestrålt, for å bekrefte at produktet har gjennomgått ønsket behandling, eller for å avdekke ulovlig bruk av bestråling.

Det er krav om at næringsmidler som har gjennomgått bestråling skal merkes med «behandlet med ioniserende stråling» eller «bestrålt». Dersom bare visse bestanddeler i næringsmiddelet (for eksempel krydder eller urter) er bestrålt skal dette spesifiseres i merkingen.
Denne type behandling av produkt/råvarer kan skjule dårlige hygieniske forhold under produksjon av næringsmidlene.

Risikoprodukter

Krydder er et risikoprodukt med tanke på innhold av sykdomsfremkallende mikroorganismer. Produksjon av krydder foregår i tropiske og sub-tropiske områder (hovedsakelig i Asia) og under forhold hvor den hygieniske standarden kan være varierende. Dette medfører at krydder kan ha høye nivåer av mikrobiell kontaminering slik som muggsopp, sykdomsfremkallende bakterier inkludert sporedannende bakterier.  

Krydder- og urteproduksjon kan foregå under lite tilfredsstillende hygieniske forhold hvor selve tørkingen av krydderet foregår under åpen himmel. I tillegg kan det være manglende hygiene hos ansatte som håndterer produktene videre. Det er derfor ikke uvanlig med høye verdier av mikrobiell forurensing inkludert tarmpatogener som Salmonella og E. coli i krydder. I tillegg er det ikke uvanlig at krydder er forurenset med sykdomsfremkallende sporedannende bakterier slik som Bacillus cereus og Clostridium perfringens. Jord er reservoar for sporer og direkte kontakt mellom krydder og jord (under tørkeprosessen) vil øke faren for tilstedeværelse av sporer i krydder.  Med tanke på at krydder gjerne tilsettes maten etter at maten er ferdig tilberedt (dvs. er varmebehandlet), øker risikoen for sykdom grunnet tilført krydder i maten. For krydder og urter som er tilstrekkelig varmebehandlet er mikrobiologiske farer, forårsaket av vegetative bakterier, tatt hånd om. Sporedannende bakterier derimot, vil overleve varmebehandling og kan dermed utgjøre en fare i produkter som er tilsatt krydder/tørkede urter. Bestråling er en effektiv metode for å fjerne alle mikrobiologiske farer i maten.

Faren for uønskede bakterier varierer mellom de ulike kryddervariantene og det viser seg at for eksempel krydder som kanel har naturlige antibakterielle egenskaper som forhindrer tilstedeværelse av uønskede bakterier i produktet. Mens krydder laget av pepper derimot har høyere risiko-profil da pepper ikke innehar antibakterielle egenskaper.

De fleste krydderimportører kjøper krydder og tørkede urter som har gjennomgått termisk behandling (varmebehandling) i produksjonslandet. Den mest vanlige metoden er en såkalt «steam sterilisation» hvor produktet blir varmebehandlet i 20 sekunder ved 110-140 °C. Denne behandlingen vil føre til en reduksjon av antall mikroorganismer på mellom 3 til 4 log og vil også redusere antallet sporer i produktet. De fleste krydderimportørene forholder seg til leverandører med sertifiserte kvalitetsstyringssystemer for å sikre at produktene er produsert under hygieniske forhold. Tradisjonell varmebehandling er en mindre hensiktsmessig behandling for krydder og urter da dette kan påvirke kvaliteten på produktet (smak/farge/lukt).  Bestråling av næringsmidler gir et bortimot bakteriefritt sluttresultat samtidig som smak og utseende til produktet blir ivaretatt Det er kjent at aktører som produserer risikoprodukter (f.eks spekepølser, RTE-mat) bestråler krydder som inngår i disse varegruppene.

Skalldyr importert fra tredjeland (for eksempel scampi) er også risikoprodukter, hvor det har blitt avdekket tilfeller av udeklarert bestråling. Bakgrunnen for dette kan være et ønske om å skjule dårlige hygieniske forhold under produksjon og næringsmidler som ikke er av tilfredsstillende kvalitet.

Helsefare 

Det benyttes lave strålingsdoser ved bestråling av mat. Krydder og tørkede urter er tillatt bestrålt med en maksimum stråledose på 10 KGy.  Det innebærer ikke helsefare å innta mat som har blitt bestrålt men bestråling kan som nevnt benyttes for å dekke over produkter som har blitt produsert under lite tilfredsstillende forhold.

Regelverk i Norge og EU

Norge har felles regelverk med EU når det gjelder bestråling av mat. Reglene for bestråling står beskrevet i Forskrift om behandling av næringsmidler med ioniserende stråling.

Analyser

Vi tilbyr akkrediterte analyser som kan gi svar på om matvarer er bestrålt. Det finnes i utgangspunktet to ulike prinsipper for deteksjon av bestråling. Begge krever at prøven inneholder mineraler, og måler på ulike måter energi.

PSL (Photostimulated luminescense) benyttes på et stort spekter av tørkede matvarer. Hovedkriteriet for benyttelse av denne teknikken er at maten inneholder mineraler, slik som f.eks. krydder, urter, frukt, og grønnsaker. Den andre metoden heter TL (Thermo luminescence) og baserer seg også på innhold av mineraler i matvaren. Denne er også anvendelig for våte matvarer som fersk frukt, skalldyr og andre produkter.

Begge analysene måler energi fra mineralene i prøven, hvor mineraler som har blitt utsatt for bestråling har en høyere energi enn prøver som ikke har blitt bestrålt.

Vi kan tilby analyser for aktuelle mikrobiologiske farer (Salmonella, E. coli, Bacillus cereus, Clostridium perfringes) i krydder/tørkede urter som ikke har blitt bestrålt.

Referanser

Tørket krydder som smittekilde for tarmpatogene bakterier - Vitenskapskomiteen for mat og miljø (vkm.no)

Forskrift om behandling av næringsmidler med ioniserende stråling - Lovdata