Fett og farge - metode
For kunder i oppdrettsnæringen har våre laboratorier i Måløy og Bergen utført fett og fargeanalyser i laks- og ørretmuskel i over 20 år. Analysen er akkreditert ved begge avdelingene, og vi tilbyr rask svartid og rapportering etter kundens ønske.
Fett- og fargeanalysene blir brukt som produksjonskontroll, samt dokumentasjon ved kjøp og salg. Analysen er et svært viktig produksjonsverktøy for oppdrettere, for å oppnå ønsket kvalitet. Ved regelmessige prøveuttak, sikrer oppdretterne en kostnadseffektiv produksjon, og god kontroll på utviklingen av fett og farge i fisken.
Uttak av NQC
NQC-snitt er en måte å dele opp fisken på for å sikre best mulig kvalitet. Dette er et snitt mellom gatten (endetarmsåpningen) og ryggfinne til fisken. Det er svært viktig at kunder sender inn riktig snitt (NQC) for å kunne oppnå sammenlignbare resultater fra gang til gang. Uttak av NQC er beskrevet i NS 9401. Fisken skal snittes rett ned ved ryggfinne og gattåpning som vist på bildet.
To type prøver
Individuelle prøver
NQC-snittene blir renskåret og visuelt farge bedømt. Deretter males hvert NQC-snitt til farse og analyseres kjemisk.
Samleprøver
NQC-snittene blir renskåret og visuelt farge bedømt (enkeltvis). Deretter males hvert NQC-snitt til farse. Det tas ut 20 g farse fra hvert NQC-snitt som settes sammen til en samleprøve for kjemisk analyse.
Metodebeskrivelser
Fettanalyse: Norsk Standard NS 9402
Fargeanalyse: Farge (total pigment) ekstraheres (NS 9402), og avleses spektrofotometrisk (ved 472 nm)
Fargebedømmelse: SalmoFan Lineal (Filet 20-34), Ra > 90, fargetemp. > 5000K.
I tillegg til fett- og fargeanalyser i fiskemuskel tilbyr vi analyse av fettsyreprofil i laksefisk, fôr, næringsmidler, marine oljer og annet biologisk materiale. Når naturlige fiskeoljer i fiskefôr blir erstattet med planteoljer, blir det stadig viktigere å få et sikrere bilde på hvordan fettsyresammensetningen i fôret blir reflektert i fisken.
Kontakt
Eurofins avd. Havlandet
+47 906 18 071
havlandet@ftn.eurofins.com