Overvåking av Listeria monocytogenes i produksjonsmiljø
Helgenomsekvensering - en unik innsikt i arvestoffet til listeria
Tradisjonelle mikrobiologiske metoder har begrensninger når det gjelder å identifisere smittekilder og smitteveier, noe som resulterer i at det blir utfordrende for produsenter å treffe målrettede tiltak. Helgenomsekvensering gir en unik innsikt i arvestoffet til listeria. Metoden er avgjørende for å avdekke bakteriens slektskap, egenskaper, og sammenhengen mellom listeriafunn fra forskjellige prøvetakingssteder. Ved hjelp av denne teknologien kan produsenter overvåke produksjonsmiljøet og spore kryssforurensning av listeria fra råvarer gjennom produksjonsmiljøet til det ferdige produktet.
Illustrasjon: Spore kryssforurensing og overvåke produksjonsmiljø av L. monocytogenes med og uten helgenomsekvensering (HGS).
Ved listeriafunn kan produsenten nå få svar på viktige spørsmål som:
- Kan alle listeriafunn i produksjonslokale knyttes til samme kilde?
- Er listeria allerede til stedet i råvaren min?
- Knyttes gjentagende funn i samme prøvepunkt til samme listeriastamme, såkalt husstamme?
- Er listeriastammen involvert i et pågående utbrudd?
- Har listeria utviklet resistens mot renholdskjemikaliene?
- Er stammen jeg har spesielt god til å etablere seg i mitt produksjonsmiljø eller er den sykdomsfremkallende?
Svarene vil gi verdifull kunnskap for sporing av krysskontaminering og muliggjøre en målrettet og kostnadseffektiv innsats for å eliminere listeria i din produksjon. I tillegg vil innsikt i bakteriens smitteveier, samt egenskapene til de listeriabakteriene som er til stede kunne brukes til optimalisering av HACCP-prosedyrer og risikovurdering for å forebygge forurensning av ferdige produkter, og dermed sikre trygg mat i hele verdikjeden.
Les mer om Listeria