Mobile search icon
PFAS >> Analysepakker >> Ultrashort PFAS i vann

Ultrashort PFAS i vann

Ultrashort PFAS i vann

I tillegg til "vanlige lengre" PFAS som PFOS og PFOA, finnes det også såkalte ultrakorte PFAS. Disse kjennetegnes vanligvis ved at de har mellom én og tre karbonatomer. Ser man på de to vanligste gruppene av PFAS-strukturer, perfluorkarboksyl- og perfluorsulfonsyrer, finnes det fem ultrakorte forbindelser: trifluoressigsyre (TFA), perfluorpropionsyre (PFPrA), trifluormetansulfonsyre (TFMS; triflinsyre), perfluoretansulfonsyre (PFEtS) og perfluorpropansulfonsyre (PFPrS). Disse stoffene kan ha flere kilder og forekomme som nedbrytningsprodukter og forurensninger, eller de kan produseres for andre formål, som industrikjemikalier. Ultrakorte PFAS får stadig mer oppmerksomhet, og et økende antall rapporter viser at de kan påvises overalt i miljøet, særlig i vann, inkludert drikkevann. TFA har de siste årene fått grenseverdier for drikkevann i Danmark og Tyskland. Stoffet har også fått en RPF-faktor i den nederlandske anbefalingen for drikkevann og bør tas med i den veide summen av PFOA-ekvivalenter.

I 2023 utførte Eurofins en studie av svensk og norsk drikkevann. TFA (70-720 ng/l) kunne påvises i alle prøvene, og TFMS i noen av dem. TFA kan potensielt bidra betydelig både til PFAS-innholdet i drikkevannet og til oppsummeringer av PFOA-ekvivalenter i henhold til RIVM (NL). I 2024 er det publisert to PAN-rapporter om TFA i EUs overflatevann og drikkevann.

Ultrakorte PFAS i planter og juice

TFA er ikke definert som bioakkumulerende i seg selv, men kan fortsatt konsentreres i planter, særlig over bakken, og dermed påvirke vegetabilske matvarer. Akkumuleringsfaktorer på opptil 13 000 har blitt beregnet, sammen med gjennomsnittsverdier på 25-1100 µg/kg Ts, med noen ganger enda høyere verdier (Arp et al., 2024). I Eurofins arbeid sammen med Örebro universitet ble det funnet at TFA i appelsinjuice hadde en gjennomsnittlig konsentrasjon på 34 000 ng/l, og i eplejuice 6 600 ng/l, når det kunne påvises, sannsynligvis som et resultat av akkumulering i fruktene. TFA ble observert i 12 av 14 konvensjonelle produkter og i én av syv økologiske. TFMS ble også funnet, men på mye lavere nivåer. Det kan bemerkes at dannelsen (og opptaket) av TFA kan være knyttet til nedbrytningen av såkalte "PFAS-pesticider" med en CF3-molekyldel.