Uttaksbeskrivelse ferdig fôrblanding
Eurofins Agro har fått nye nettsider: www.eurofins-agro.com/no
Enten du bruker den ferdige fôrblandingen som fullfôr eller som grunnblanding med tilleggsfôring, er det viktig å kjenne til blandingens egenskaper. Analyse av den ferdige fôrblandingen gir kontroll på om fôret er tilstrekkelig blandet og om den ferdige fôrblandingen tilsvarer de beregnede fôrverdiene. Du kan også kontrollere om det skjer mye seleksjon på fôrbrettet. På den måten oppnås bedre forutsigbarhet og sikkerhet i fôringen, og eventuell tilleggsfôring kan gjøres mer presist.
Lager du flere blandinger, for eksempel til ulike dyregrupper, er det viktig at hver blanding prøvetas og analyseres for seg. Det er også viktig at fôrblandingen er helt nyblandet ved prøveuttak. Du kan ta ut prøver direkte fra blanderen, fra utleggeren eller fra fôrbrettet rett etter utlegg. Det er imidlertid viktig at dyra ikke har fått tilgang til fôret før prøven tas ut.
Ønsker du å undersøke om det skjer mye seleksjon på fôrbrettet, må du sammenligne prøver tatt av nyblandet fôr med en prøve av fôrblanding som har ligget en stund på fôrbrettet.
Forberedelser
-
Bestem for hvilken fôrblanding du ønsker undersøkt og hvor prøven skal tas (i fôrblanderen, ved utlegg eller på fôrbrettet).
-
God hygiene er viktig! Sørg for at prøven tas med rene hender/hansker og at prøven puttes i en ren pose. Ingen dyr må få tilgang til fôret før prøvetaking.
Slik gjør du det
-
Fyll ut bestillingsskjemaet nøye.
-
Merk prøvposen godt med navn og prøvemerking, og sjekk at merkingen på bestillingsskjemaet er den samme.
-
Det er viktig at fôrblandingen er helt nyblandet ved uttak.
-
Fyll posen fra ett sted. Dersom fôret er tilstrekkelig blandet, skal en slik prøve være representativ for hele blandingen. NB! IKKE TA DELPRØVER som samles i en bøtte først, da dette kan påvirke blandingen av prøven negativt.
-
Putt prøvematerialet rett i en ren plastikkpose.
-
Press ut all luft fra posen. Det er en fordel om fôret formes til en hard og rund ball. Da er overflaten, og dermed luftpåvirkningen, minst mulig.
-
Lukk posen godt slik at den ikke åpner seg igjen. Det må ikke komme luft til fôret under transporten til laboratoriet.
-
Frys prøven før innsendelse, for eksempel ved å putte den i fryseren over natten.
-
Putt bestillingsskjemaet i en liten pose slik at det ikke blir vått av kondens fra den frosne prøven.
-
Pakk prøven og bestillingsskjemaet godt i emballasje som tåler Postens behandling. Prøven bør transporteres så tørt, mørkt og kjølig som mulig.
-
Send prøven mandag til onsdag/torsdag som pakke over natt, eller på annen måte som sikrer rask postgang.