JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Agro Testing >> Fagartikler >> Slik leser du rapporten på grovfôranalysen

Jeg har fått en analyserapport på grovfôret - hva nå?

Sidebar Image

Grovfôr skal utgjøre størstedelen av hestens fôrrasjon, mens kraftfôr og tilskudd brukes for å dekke opp eventuelle mangler ved grovfôret. Du har kanskje en analyse av grovfôret? Men vet ikke helt hva denne forteller deg? Her kommer en kort innføring i å lese en analyserapport.

 

Grovfôr består av vann og tørrstoff, og det er i tørrstoffet næringen sitter. For å sammenlikne analysebevis med ulikt tørrstoff er det lettest å se på næringsverdi per kg tørrstoff (TS). På analyserapporten til hest oppgis også næringsverdien per kg fôr. Dette er næringsverdien per kg høy eller ensilasje.

Det er viktig å kjenne tørrstoffprosenten for å kunne beregne hvor mange kg grovfôr en hest skal tildeles i fôrrasjonen. Har du 10 kg fôr med 50 % TS så inneholder dette 5 kg TS og 5 kg vann, mens 10 kg fôr med 84 % TS inneholder 8,4 kg TS og 1,6 kg vann. Mengde grovfôr anbefalt til hest er minst 1,5 kg TS per 100 kg levendevekt.

Energi, protein og fiber

Energi henter hesten fra ulike organiske komponenter, og fra grovfôr er det fordøyelig fiber som utgjør den viktigste kilden til energi. I Norge bruker vi forenhethest som målenhet på energi og denne forkortes FEh.

FEh brukes til å dele grovfôret inn i fem H-klasser. H1 har høyest energiinnhold, mens H5 har lavest energiinnhold. For et velfungerende fordøyelsessystem må hesten få nok fiber. Det er da bedre å gi mer grovfôr med et lavere energiinnhold for å dekke opp energibehovet. Husk også på at et grovfôr med lavere tørrstoff krever flere kg med grovfôr for å dekke opp hestens næringsbehov. 

En hest med behov for 4 FEh som skal tildeles grovfôr med energiinnhold 0,64 FEh/kg TS:

4 FEh/0,64 = 6,25 kg TS

En må gi flere kg ensilasje enn høy for å oppnå samme energimengde fra grovfôret:

Ensilasje (50% TS): 6,25 kg TS/ 0,50 = 12,5 kg fôr
Høy (84% TS): 6,25 kg TS/ 0,84 = 7,4 kg fôr

 

Fiber oppgis som NDF på analyserapporten. Mengde NDF vil øke etter som gresset blir eldre og andel stengel blir større i forhold til bladverk. I tillegg vil stadig mer NDF lignifiseres og bli ufordøyelig for hestens tarmmikrober. Lignin står som ADF på analyserapporten.

Til hest ønsker vi et høyere nivå av NDF enn til melkeku. Blir derimot innhold av NDF høyt, vil mye NDF være ufordøyelig for tarmmikrobene. Dette kan skape en ubalanse i hestens baktarm, da ønskelige mikrober ikke får nok fordøyelig fiber og dør. Til hest ønsker vi et innhold av NDF mellom 550 til 650 g/ kg TS. NDF i det øvre sjiktet vil gi mindre energi, men en større metthetsfølelse. 

Verdien av protein sier noe om hvor mye nitrogen som er tilgjengelig i planten, men lite om verdien dette har for dyret. Til hest brukes derfor fordøyelig protein i beregning av behovet for protein. Proteinbehovet øker i takt med energibehovet og til voksen hest er dette 80 gram per FEh, med unntak til drektighet og laktasjon. På rapporten oppgir vi derfor fordøyelig protein i grovfôret, samt mengde protein per FEh.   

Sukker, fruktan og stivelse

Hos Eurofins Agro analyseres sukker som etanolløselig sukker, og dette er de enkle sukkerartene som tas opp fra hestens tynntarm. Normalverdi av etanolløselig sukker i høy ligger omkring 100 til 120 gram sukker/kg TS. For hester i rett hold og som brukes aktivt, vil sukker i grovfôr sjelden utgjøre noe problem. Til hester som er utsatt for fôringsrelaterte sykdommer bør man derimot være mer oppmerksom på nivået av sukker i grovfôret. Dette gjelder spesielt ponnier og tyngre hesteraser. Det viktigste tiltaket for å unngå fôringsrelaterte sykdommer er å forhindre overvekt. 

Sukker i grovfôr lagres hovedsakelig som fruktan i norske gressorter. Store mengder fruktan vil kunne gi ubalanse i hestens baktarm, men de mengder du finner i grovfôr anses i dag ikke å utgjøre et problem for hesten. Med tanke på fôringsrelaterte sykdommer er det etanolløselig sukket og stivelse en bør være oppmerksom på. 

Det er først og fremst gjennom kraftfôr hesten får tilført stivelse. Dette fordi norske gressarter har tilnærmet ingen stivelse. Mange ønsker likevel en analyse av stivelsen i grovfôret. Dette for å ha kontroll over hestens inntak. 

På høy og høyensilasje, analysert hos Eurofins, ligger stivelsesinnholdet stort sett < 1 % stivelse per kg tørrstoff. Som en sammenlikning ligger de vanligste kornsortene omkring 40-60 % stivelse per kg tørrstoff. 

Aske og mineraler

Aske vil si den delen av grovfôret som er uorganisk, og beskriver det samlede mineralinnholdet. Blir innholdet av aske høyere enn 100 gram/ kg TS kan dette være en indikasjon på jordinnblanding i fôret.  

Du kan bestille mineralanalyse som et tillegg til næringsinnhold. Et optimalt inntak av livsnødvendige mineraler er til enhver tid viktig for hesten. For lite av et eller flere mineraler kan over tid gi mangelsykdommer. Motsatt er det en forgiftningsfare om dyret får i seg for mye. Enkelte mineraler kan også hemme opptaket av andre mineraler.  

Å beregne hestens behov for de ulike mineralene er vanskelig, og for en optimal fôrplan kan det derfor være lurt å bruke et fôrplanleggingsverktøy. Analyseresultatene du får fra Eurofins Agro kan lastes rett opp i programmet PC-horse ved hjelp av en xml-fil. Denne får du på mail sammen med dine analyseresultat. Du vil også få med en gratis prøvelisens på PC- horse når du kjøper en grovfôranalyse til hest hos oss. 

 

Bestill grovfôranalyse til drøvtyggere >>

Bestill grovfôranalyse til hest >>

Detaljert informasjon om hva du får i grovfôranalysene til hest >>