Kjøpe eller selge grovfôr
Skal du kjøpe eller selge grovfôr? Her er noen tips om hva det kan være lurt å tenke på før det gjøres en handel.
Dokumentasjon er din eneste sikkerhet
For at både kjøper og selger skal være sikre på at de har gjort en fornuftig handel, er det viktig at det foreligger en representativ analyserapport på det aktuelle fôret. Dokumentasjon av næringsinnhold bør være et absolutt minimum ved kjøp og salg av fôr. Fôrets hygieniske kvalitet er også viktig, da fôret bør kunne lagres uten at kvaliteten forringes. Et ernæringsmessig brukbart grovfôr kan være bortimot verdiløst dersom det skjemmes av bakterier, mugg- eller gjærsopp. En analyse av fôrets hygieniske kvalitet anbefales derfor på det sterkeste.
Skulle det i ettertid oppstå en diskusjon om fôrkvaliteten, er god dokumentasjon på fôrkvalitet ved salgstidspunktet gull verdt, både for kjøper og selger. Uten dokumentasjon fra salgstidspunktet kan det være vanskelig å avgjøre om dårlig fôrkvalitet skyldes faktorer ved selgers produksjon eller ved kjøpers lagring og håndtering av fôret.
Analysebevis fra utlandet
Husk at analysebevis fra utenlandske laboratorier kan oppgi analyseresultatene i andre enheter enn de vi er vant til i Norge. Et eksempel på dette er fôrets innhold av energi. I Norge er vi vant til at energiinnholdet oppgis både som fôrenhet melk (FEm) og MJ (nettoenergi) til drøvtygger, og fôrenhet Hest (FEh) til hest. Andre land bruker også MJ som enhet, men det kan variere om energiinnholdet oppgis i nettoenergi, fordøyelig energi eller omsettelig energi. Dette er det viktig å være klar over, og særlig om du ønsker å bruke analyseresultatene i ulike fôrplanleggingsverktøy.
Dersom du skal bruke resultatene i TINEs fôrplanleggingsverktøy, Optifôr, er det også viktig at analysene er utført etter NorFor sine retningslinjer og med godkjente analysemetoder.
Pris per fôrenhet
Ved kjøp og salg er selvfølgelig pris et essensielt spørsmål. Billig rundball trenger ikke å være det samme som billig fôr! Spørsmålet er om man vet hva man betaler for?
Næringsverdien i grovfôr sitter i tørrstoffet. Det som ikke er tørrstoff er vann, og det er her det er viktig å holde tunga rett i munnen. En tung ball kan inneholde vesentlig mindre tørrstoff enn en lettere ball. Det er tørrstoffinnholdet som bestemmer om det er mye fôr eller bare mye vann i ballen. Skal prisen gjenspeile den næringsverdien fôret har, er prissetting per kg tørrstoff langt bedre enn prissetting per ball eller per kilo fôr.
Innholdet av næringsstoffer i ett kilo tørrstoff kan også vise store variasjoner, avhengig av gjødsling, høstetidspunkt, høstemetode og en rekke andre faktorer. Den sikreste prissettingen for begge parter er derfor pris per fôrenhet. Kjøper betaler da for den reelle næringsverdien fôret har, og selger får betalt for å produsere næringsrikt fôr av god kvalitet. For å prissette fôret per fôrenhet, eller per kg tørrstoff, er analyser av fôret helt nødvendig.
Kjøp aldri fôr uten analysebevis
I tillegg til å fungere som kvalitetsdokumentasjon ved kjøp og salg, bør analysebeviset brukes til å lage en god plan for tilleggsfôring, og for disponering av tilgjengelige fôrressurser frem til årets grovfôravling er klar til utfôring. Ulike dyr har ulike behov og det er viktig å bruke det fôret man har på en god måte. Be derfor alltid om å få med analysebeviset på fôr du kjøper.
Avd. grovfôr
+47 92 23 99 99
grovfor@ftn.eurofins.com