Hva er egentlig en NIRS-analyse på grovfôr?
NIRS-analyse er noe mange har hørt om, men få vet hva er. Så hva er egentlig en NIRS-analyse, og hvordan gjøres det? Her får du svaret!
Nær-Infrarød Spektroskopi (NIRS, ofte kun omtalt som NIR) er en spektroskopisk analysemetode som bruker nær-infrarødt lys til å analysere blant annet grovfôr. Det nær-infrarøde lyset er ikke lys vi kan se, men vi kan kjenne det i form av varme. NIRS er både raskere og billigere å utføre enn tradisjonelle kjemiske analyser, og er i dag den mest brukte analysemetoden på norske grovfôrprøver.
Hva kan analyseres med NIRS
NIRS baserer seg på at ulike molekyler absorberer og reflekterer lys i ulik grad. Det er først og fremst bindingene mellom hydrogen, karbon, oksygen, nitrogen og svovel som absorberer det nær-infrarøde lyset. Slike bindinger finner vi i alt organisk materiale. Mineraler vil derimot ikke være synlig i NIRS-spekteret da de mangler disse bindingene. Hos Eurofins Agro blir derfor mineraler analysert ved bruk av kjemiske analysemetoder. Det skal likevel nevnes at uorganisk materiale kan analyseres indirekte om det er bundet til organisk materiale, for eksempel når asken er innkapslet i plantenes cellevegg. Kommer derimot asken fra jordforurensning vil dette være lite målbart med NIRS. Av den grunn analyserer Eurofins Agro all aske i ensilert fôr med en tradisjonell kjemisk analysemetode. Dette er for å sikre kvaliteten på analysen.
Forskjellen på lokal og global kalibrering
Bruk av NIRS krever kalibreringsmodeller som er utviklet på det prøvematerialet som skal måles. Hos Eurofins Agro har vi lang erfaring og mye kunnskap i å lage våre egne kalibreringer tilpasset ulike typer grovfôr. Vi har en stor database bestående av prøver analysert med både kjemiske analysemetoder og NIRS, som gir et godt grunnlag for dagens NIRS-kalibrering.
Kommersielt er det i dag vanlig å bruke globale kalibreringsmodeller. Hos Eurofins Agro har vi derimot valgt å bruke lokale kalibreringsmodeller. Kort forklart krever begge modellene at et resultat ligger inne i selve kalibreringen, men en lokal kalibrering krever i tillegg at det finnes tilstrekkelig mange resultat også rundt det analyserte resultatet. Fordelen med en lokal kalibreringsmodell er at den er mer nøyaktig. Ulempen er at den koster mer å utvikle og vedlikeholde.
Resultater som faller utenfor kalibreringen kalles outliere. I figur A vil prøve x være godkjent i både en lokal og global kalibrering, mens prøve x i figur C vil være en outlier. Prøve x i figur B ligger innenfor måleområde. Denne vil likevel oppfattes som en outlier i en lokal kalibrering, da den har få nærliggende resultat. I en global kalibrering godkjennes derimot dette resultatet.
Kjemiske analyser og re-analyser
Eurofins Agro er opptatt av å levere god kvalitet på de analysene vi utfører, og dette sikrer vi med et strengt kvalitetssystem. Når en prøve får en eller flere outliere vil den eller de parameterne det gjelder re-analyseres med kjemiske analysemetoder. Dette helt uten ekstra kostnad for deg som kunde. Alle analysemetodene vi bruker er i henhold til NorFor sine spesifiserte analysemetoder, og utføres etter internasjonale standardprosedyrer.
Våre kalibreringsmodeller på NIR blir også løpende validert og oppdatert, både i og utenfor sesong. Dette gjøres ved at det blir tatt ut tilfeldig valgte prøver hver uke til kjemisk analyse. I tillegg vil alle outlierer analysert både kjemisk og med NIRS legges inn i kalibreringen, samt prøver hvor kunden selv bestiller kjemisk analyse. Alt dette hjelper til med å gjøre våre kalibreringer mer robuste.
Eurofins Agro kan landbruksanalyser
Hos Eurofins Agro kan vi tilby gode og egenutviklede NIRS-kalibreringer på gressensilasje, friskt gress, høy, maisensilasje, grunnblanding/fullfôr, helsædensilasje og fersk helsæd. For mer detaljert informasjon over hvilke analyser de ulike analysepakkene våre inneholder se våre prislister for drøvtygger eller hest.
Her kan du lese enda mer om NIRS og lokal kalibrering.
Mer informasjon om analyser og prøveinnsending finner du her.